MAKBUL ŞAHSİYETLERİN AYKIRI GİBİ GÖRÜNEN SÖZLERİNE DAİR
Yaşadığı zamanın Taftazanisi ve Seyyid Şerifi olarak bilinen ve Osmanlı-Rus savaşında şehid olan Allâme Molla Halid-i Olekî Minah adlı eserinde, mürşidi Seyyid Sıbğatullah Arvasî’den ihlasa dair bir nakilde bulunurken gerçek ihlasın gönül rızasıyla tekellüfsüz teslimiyet olduğunu aktarır.
Yaşadığı zamanın Taftazanisi ve Seyyid Şerifi olarak bilinen ve Osmanlı-Rus savaşında şehid olan Allâme Molla Halid-i Olekî Minah adlı eserinde, mürşidi Seyyid Sıbğatullah Arvasî'den ihlasa dair bir nakilde bulunurken gerçek ihlasın gönül rızasıyla tekellüfsüz teslimiyet olduğunu aktarır. Akabinde yine Arvasi hazretlerinden naklen Seyyid Taha'nın tabilerinden iki âlim arasında geçen bir diyaloga yer verir: Âlimlerden biri: "Şeyhimiz sana namazı terk etmeyi emrederse ne yaparsın? diye sorar. Karşıdaki zat: "Gönülsüz bir şekilde dediğini yaparım, der. Bunun üzerine soru soran şöyle mukabelede bulunur: Ancak ben olsam gönül rızasıyla emrini yerine getiririm. (el-Minah nr: 236)
Bu anekdot bazı çevrelerde zaman zaman tartışma konusu olmaktadır. Tartışmalı mevzularda ve zahiri itibariyle şer-i şerife muhalif görünen ifadelerde yapılması gereken şey, ana çizgiyi ve şer'î ölçüleri muhafaza etmektir. Böyle bir ifade normal birinden sâdır olduğunda buna şiddetle karşı çıkmak ve istismara meydan vermemek lazım. Ancak ömrü ilim ve salih amelle geçmiş ve hayatını şehadetle noktalamış bir âlimden sâdır olduğunda temkinli davranmak lazım. Bu noktadan hareketle yukarıdaki ifadeyle ilgili iki ihtimale dikkat çekmek istiyorum:
1-Öncelikle bilmek gerekir ki bahsi geçen ifade normal bir cümle olmayıp farazi bir ifadedir. Bu tür farazi ifadeleri, tahakkuku mümkün görülen şartlı cümleler gibi ele almak yanlıştır. Nitekim Kur'an'da da buna benzer farz-ı muhal suretinde bazı cümleler vardır:
قُلْ إِن كَانَ لِلرَّحْمَنِ وَلَدٌ فَأَنَا أَوَّلُ الْعَابِدِينَ
"De ki: Eğer Rahmân'ın bir çocuğu olsaydı, elbette ben ona kulluk edenlerin ilki olurdum!" (Zuhruf-81) Bu ayetten hareketle Hz. Peygamber'in böyle bir şeyi mümkün gördüğü söylenemeyeceği gibi rabbani bir âlimden farz-ı muhal suretinde sadır olan mezkûr ifadeden hareketle onun şeyhin emriyle namazı terke hazır olduğu sonucu çıkarılamaz.
Nitekim el-Minah'ın bir yerinde kendisi bunu açıkça tasrih etmektedir. 87. nolu minha'da şunu nakletmektedir: "Şeyhin zahir ahvalinden bir hali, şer-i şerife muhalif olursa mürid böylesi bir durumda şeyhi taklit etmeyip şeriatla amel etmelidir."
2-Yukarıdaki ifadenin normal bir halde değil de sekr ve istiğrak halinde sadır olan bir şathiyye olması mümkündür. Malum olduğu üzere bazı insanlar ve özellikle mutasavvıfların bir kısmı zaman yaşadıkları halin etkisiyle muhakemelerini kaybedebilmekte; sekr ve istiğrak diye bilinen bu hallerde şerî ölçülere muhalif söz ve davranışlarda bulunabilmektedirler. Mesela Beyzid-i Bistami'nin "şanımı tenzih ederim (sübhanî), cübbemin içinde Allah'tan başkası yoktur" dediği rivayet edilmektedir. Muhakkik ve insaflı âlimler bu tür ifadelerin zahiri delaletini reddetmekle beraber ifade sahiplerini özel hallerinden dolayı mazur telakki etmişlerdir. Mutasavvıflara yönelttiği eleştirilerle meşhur olan İbn Teymiye'nin (rh.a) bu konudaki tavrı calib-i dikkattir:
Mecmu'ul-Fetava adlı eserde şöyle der İbn Teymiyye: "Bu tür haller muhabbet ve irade erbabında Allah'a ve diğer bazı şeylere karşı meydana gelebilmektedir. Böyle bir durumda kişi sevdiği şey nedeniyle kendisini kaybedebilir, ne söylediğini bilmeyebilir. Temyiz melekesini ve varlığını hissetmeyip şöyle konuşabilir: Ben Hakk'ım, şanım yücedir, cübbemde Allah'tan başkası yoktur…" (Mecmû'ul-Fetava, II/396)
فهذه الحال تعتري كثيرً امن أهل المحبة والإرادة في جانب الحق, وفي غيرجانبه… فإنه يغيب بمحبوبهعن حبه وعن نفسه , وبمذكوره عن ذكره… فلا يشعر حينئذ بالتميز ولابوجوده , فقد يقول في هذه الحال : أنا الحق
أو سبحاني أومافي الجبة إلا الله ونحوذلك
Mecmû'ul-Fetava'nın başka bir yerinde bizzat isim vererek açıklamada bulunur:
"Tam fenaya mazhar olmayıp kasır fena mertebesindeki bazı hal sahipleri için masivaya karşı sekr ve gaybet hali peydahlanabilmektedir. Sekr, temyiz melekesinden uzak bir vecd halidir. Kişi bu durumda: Şanım yücedir, cübbemde Allah'tan başkası yok, gibi sözler sarf edebilir. Bu tür sözler Ebu Yezid el-Bistami gibi sağlam insanlardan bile nakledilmiştir. Sekr halindeki insanların sözleri ise kapatılmalı ve başkalarına aktarılmamalı.." (İbn Teymiyye, Mecmu'ul-Fetava, II/461)
لكن بعض ذوي الأحوال قد يحصل له في حال الفناء القاصر سكر وغيبة عن السوي والسكر وجد بلا تمييز . فقد يقول في تلك الحال : سبحاني أو ما في الجبة إلا الله أو نحو ذلك من الكلمات التي تؤثر عن أبي يزيد
البسطامي أو غيره من الأصحاء وكلمات السكران تطوى ولا تروى ولا تؤدى.اهـ
Üstad Molla Halid-i Oleki de el-Minah'ın bir yerinde bu hususa dikkat çekmektedir: Olekî hazretleri, 59. Minha'da Seyyid Sıbğatullah'a ihlası sorduğunu onun da Molla Ahmed-i Cezerî'nin meşhur dörtlüğüyle cevap verdiğini nakleder:
"Bi Qur'anê bi ayatê
Eger pîrê xerabatê
Bebêjit secde bin Latê
Murîdên wî dibin qatê"
"Yemin olsun Kur'an'a ve ayetlerine ki, eger pir-i harabat
Lat'a secde edin demiş olsaydı, kuşkusuz müritler ederdi ona itaat" (Molla Ahmed-i Cezîrî, Dîvan, s. 85)
Dörtlüğü okuduktan sonra Seyyid Sıbğatullah, Molla Halid'e "müridin mürşid karşısında sahip olması gereken ihlas ve samimiyeti" hakkında ne düşündüğünü sorar.
Molla Halid cevaben şunları ifade eder: "Müridin samimiyeti/ihlası, mürşitten sadır olan bütün fiil, söz, hal, harekât ve sekenatın -hadisi kudside(1) belirtildiği üzere- Allah'ın rızası ve emriyle olduğuna inanmaktır." Molla Halid'in kaydettiğine göre Seyyid Sıbğatullah hazretleri bu cevabı takdir edip şöyle der: "Aynen dediğiniz gibidir. Fakat mezkûr rübai/dörtlük gibi bunun dışındaki ifadeler sekr erbabının ifadeleridir…"
Görüldüğü üzere bizzat Molla Halid'in kendisi bu tür ifadelerin esas alınamayacağını ve özel hallere hamledilmesi gerektiğini şeyhinden naklen tasrih etmektedir. Dolayısıyla ilim ve insaf ehline düşen tarihe mal olmuş ilmi ve ihlası müsellem şahsiyetler hakkında hüsn-ü zannla hareket edip bütüncül bakışın iktiza ettiği doğrultuda değerlendirmelerde bulunmaktır.
وصلي الله تعالي علي سيدنا محمد وعلي آله وصحبه وسلم
Dipnotlar
1-Seyyid Sıbğatullah hazretlerinin kastettiği kutsi hadis muhtemelen şudur: "Kulum, farz ibadetlerden daha sevimli bir şeyle bana yaklaşamaz. Nafile ibadetlerle de bana yaklaşmaya devam eder. Sonuçta ben onu severim. Sevince de onun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum. Benden istediğinde ona veririm. Bana sığındığında onu korurum." (Buhârî, Rikâk, 38)"
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
KIYAMET ALAMETLERİ TEMBELLİĞİMİZE MAZARET OLAMAZ-1
Müslümanların halk tabakası arasında(avam) çokça yayılmış bir görüş var. Onlar Rasulull
MAKBUL ŞAHSİYETLERİN AYKIRI GİBİ GÖRÜNEN SÖZLERİNE DAİR
Yaşadığı zamanın Taftazanisi ve Seyyid Şerifi olarak bilinen ve Osmanlı-Rus savaşında şehi
AFETLER VE KURTULMA YOLLARI
A-ZAHİRİ AFAT: -İflas. Müslümanların çoğu iflasla kuşatılmasının sebebi: bilgi azlı
TEŞRİK TEKBİRLERİ
Teşrik tekbirlerinin ve ihlas suresinin Arefe gününde 1000 defa okunmasının bazı hikmetleri:
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-3
Bediüzzaman’ın Müdellel Ümidi: Bediüzzaman hazretleri, (31 Mart hadisesinden bir müddet son
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-2
II. HZ. PEYGAMBERDEN GELEN BEŞARETLER Hayatı boyunca ümmetine karşı gösterdiği ilgi, şefkat
İSTİKBAL İSLAM’INDIR-1
Gelecekte İslamiyet’in hâkimiyetine işaret eden beşaretler: Kur'an-ı Kerim'in istikbalin hâ
ÖLENLER EŞİT DEĞİLDİRLER
İnsanların ölüme negatif düşüncelerle bakmalarındaki sıkıntılardan biri de şudur ki, onu
CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR
Cennet ve Cehennem iki yurttur; birisi sevaba birisi azaba, birincisi muttakilere, ikincisi kâfirle
ACBU’Z ZENEB HADİSİ
Bir sorunun cevabı; “Müzedeki bir insanın iskeleti 2.000 senedir var olduğu söyleniyor. Halbu
NAMAZDA 17 SIRRI
İslam Literatüründe “el-Mabud” kelimesi hakiki mabud olan Allah’ın bir vasfıdır. Ebced d
- İNSANLARIN AYIBINI GİZLEMEK
- CEHENNEM NEREDEDİR?
- RUM SURESİ ÖZELİNDE FITRAT DİNİ’NE BAKIŞ
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-2
- HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-1
- SAYGI GÖSTERGELERİ
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-2
- SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1
- FİTNE HADİSLERİNE İTİRAZLAR
- NEDİR İTTİHAD-I İSLAM?
- BATI DÜNYASININ İHANET SENARYOLARI VE PİLTDOWN ADAMI
- HZ. MUAVİYE'NİN, OĞLU YEZİD'İ VELİAHD TAYİN ETMESİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-5
- HZ. MUÂVİYE RÂŞİD HALÎFELERDENDİR
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-4
- ABDULLAH BİN SEBE DİYE BİRİ YOK MUDUR?
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-3
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-2
- SORU SORMA AHLAKI
- İLİM ALINACAK ÂLİMİN ÖZELLİĞİ VE SEÇİMİ
- KUR’ÂN VE HADİS-İ ŞERİFLERDE MUTLU EVLİLİK PRENSİPLERİ-1
- HÜR MÜSLÜMAN HANIMIN VASIFLARI:
- İLMİ, SALİH VE EHLİYETLİ HOCALARDAN ALMANIN ZORUNLULUĞU
- İLİM TAHSİLİNDE ÂLİ HİMMET SAHİBİ OLMAK
- İLİM TAHSİLİNDE VE ÖĞRETİMİNDE İYİ NİYET
- HAKKA TALİP OLANLARA ÖNEMLİ TAVSİYELER
- İSLÂM, BİLİME DÜŞMAN MIDIR?
- İLİM TALEBESİNİN İHTİYAÇ DUYACAĞI MEZİYETLERİN ÖZETİ
- İLMİN KADRİNİ BİLMEK
İnsanlardan öylesi var ki, herhangi bir ilmî delile dayanmadan Allah yolundan saptırmak ve sonra da onunla alay etmek için boş lafı satın alır. İşte onlara rüsvay edici bir azap vardır.
Lokman,6
GÜNÜN HADİSİ
Geçmiş peygamberlerin sözünden (hiç eksiksiz) nâsın eriştiği haberlerden birisi de: Utanmazsan dilediğini işle! (sözü) dür.
Abdullâh b. Mes'ûd (r.a)'dan
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...