Bu Ay Ne Okuyalım ?

ALEM-İ İSLAM

Eserin Adı: Âlem-i İslam

Müellifi: Abdürreşid İbrahim

Yayına hazırlayan: Ertuğrul Özalp

Yayınevi: İşaret Yayınları

Birkaç hafta süreyle bazı hatıratı nazara vereceğimizi yazmıştık. İşte onlardan biri daha; Âlem-i İslam. Yirminci yüzyılın ilk çeyreğinde, İslam âleminin fotoğrafını çeken bu kıymetli eser, akıcı ve sürükleyici üslubuyla kendisini çok rahat okutmakta ve mükerreren okutmakta..

O sadece basit bir seyahat günlüğü değil, İslam âleminin birçok içtimai yaralarını tedaviye matuf çözüm önerileri sunan devasa bir şaheser.

İnsana tesir etmesinin mühim bir sebebi Safahat şairinin ifadesiyle “samimiyeti.”

Mehmed Akif Bey, bu eserin Eşref Edip Fergan tarafından yapılan baskısını okuyucularına tanıtırken şöyle yazmıştı; “Vakıa Abdürreşid’in bu seyahatnamesi insana o kadar keyif vermiyor. Çünkü birçok acı hakikatleri olanca acılığıyla, olanca çıplaklığıyla gösteriyor, şarkın içtimai hastalıklarını ortaya döküyor. Lâkin hastalık bütün yönleriyle, detaylarıyla meydana çıkmalıdır ki, tedavisi kabil olsun.”

Merhum müellifin hayatı hakkında sitemizde uzun bir yazı dizisi neşretmiştik. Hayatı hakkında ona müracaat edilebilir.

http://www.cevaplar.org/index.php?khide=visible&sec=12&sec1=100&yazi_id=4751&menu=1

Eser, Abdürreşid İbrahim’in Türkistan, Moğolistan, Çin, Kore, Japonya, Hindistan, Singabur ve Arabistan’ı içine alan meşhur seyahatinin, oralarda görüp geçirdiklerinin anlatımı olduğu gibi, asırların mahkûmu ve mağduru olan Şarkın sükûtunun çığlıklarıdır.

Bir vakit Erzurum’da, Mehmed Kırkıncı Hocaefendi’nin şahsi kütüphanesinde, Eşref Edip merhum’un bastırdığı, eskimez harfli nüshalarından birini görmüştüm. Kırkıncı Hocaefendi bu vesile ile Abdürreşid İbrahim’e olan hayranlığını izhar etmişti.

Daha önce Yeni Asya Neşriyatı arasından çıkan Âlem-i İslam, şimdi çok titiz ve güzel bir emeğin sonucu olarak, İşaret Yayınlarınca, karton kutuda, iki cilt halinde neşredildi.Baskısı çok güzel ve emek ürünü.Yayınevini ve eseri neşre hazırlayan Ertuğrul Özalp beyefendiyi( her ne kadar bazı dipnotlardaki serdettiği fikirlere iştirak etmesem de) tebrik ederim. 

"Kendi milletime ve dinime hizmet fikrini iltizam etmiştim, yirmi beş-otuz senedir her belaya göğüs gerdim, her meşakkate katlandım, otuz senedir milletim milletim dedim, demekteyim ve diyeceğim. Benim dinim İslam, milletim de İslam’dır” diyen Kadı Abdürreşid’i bilvesile minnetle ve şükranla anıyoruz.

0 Yorumlar

Yorum yapın

Yorum yapmak için giriş yapın.