

*Hz. Talha bin Ubeydullah(r.a) ve Hz. Zübeyr bin Avvam'ın(r.a) özellikleri bakımından insanların birbirlerine en çok benzeyenleri olduğunu..
*Yermük savaşında Zübeyr bin Avvam'ın(r.a) tek başına bir ordu olduğunu..
* Zübeyir bin Avvam'ın şöyle dediğini; "Talha b. Ubeydullah, Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)'den sonra peygamber olmadığını bildiği hâlde çocuklarını peygamber isimleriyle adlandırıyordu. Ben de şehid olmaları ümidiyle, çocuklarımı şehid isimleriyle adlandırıyordum."
*Hayat tarihçesinde Zübeyir bin Avvam hazretleri için özetle şöyle denildiğini: "O ne emirlik yaptı, ne cizye topladı, ne de başka bir şey yaptı; sadece Allah yolunda savaştı…"
*Cemel savaşı sonrasında Hz. Zübeyr'in(r.a) kılıcını getirdiklerinde Hz. Ali(r.a)'nin onu aldığını ve şöyle diyerek ağlamaya başladığını: "Bir kılıç ki, vallahi sahibi daima onunla Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)'dan tehlikeleri uzaklaştırmıştır!"
*Cabir b. Abdullah(r.a)'nın, Hz. Talha bin Ubeydullah(r.a)'ın cömertliğini şöyle anlattığını; "Talha b. Ubeydullah'tan başka, istenmeden çok veren birini daha görmedim."
*Ümeyr b. Sa'd(r.a)'ın sahabeler arasında lakabının "Eşsiz Adam" olduğunu.. Kendilerinde olan fazilet, anlayış ve nura rağmen Resûlullah'ın ashabının böyle bir lakabı vermede üzerinde birleştikleri başka bir adamın olmadığını..
*İbn Abbas(r.a)'ın Zeyd bin Sabit(r.a) hakkında; "Hz. Peygamberin ileri gelen ashabı, Zeyd b. Sâbit'in derin bir ilim sahibi olduğunu anlamışlardı" dediğini..
* Peygamberimizin vefatın sonrası halife seçimi müzakerelerinde Üseyd bin Hudayr'ın(r.a) kavminden olan ensâr grubuna şöyle hitap ettiğini: "Biliyorsunuz ki Resûlullah (aleyhissalatu vesselam)muhacirlerdendi. Öyleyse halifesi de muhacirlerden olmalıdır. Bizse Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)'in ensârıydık. Bugün ise halifesinin ensârı olmamız gerekir..." Onu bu sözlerinin ortama serinlik ve selâmet getirdiğini..
* Hz. Ebu Hureyre(r.a) için bir arkadaşının şöyle dediğini; "Hayvanları çok severdi. Yedirdiği, taşıdığı, temizlediği ve koruduğu bir kedisi vardı. Kedi, onu gölgesi gibi takip ederdi."
Kaynaklar
1- Halid Muhammed Halid, Yeryüzü Yıldızları, Terc. Abdülkerim Akbaba, Beka Yayınları, İst. 2006
Yorum yapmak için giriş yapın.
0 Yorumlar