Sohbetler

MEDİNELİ HACI OSMAN EFENDİ'DEN SOHBET NOTLARI-6

HER MÜSLÜMAN CUMA GÜNÜNÜN ON EDEBİNİ BİLMEYE GAYRET ETMELİ

Cumanın on tane terbiyesi vardır. Her Müslüman cuma gününün 10 edebini bilmeye gayret etmeli.

Birincisi: Perşembe günü ikindiden sonra Cuma gününü hazırlanmaya başlayacaksın. Perşembe günü ikindi geldi mi, Cuma gecesini karşılayacaksın. Hatta Cenab-ı Hakkın fazladan bir bereket rızkı vardır, Perşembe günü kim ikindiden sonra, Cuma gecesini karşılarsa, Allah rızkına bereket veriyor. Yani ikindiden sonra dua ve istiğfarla meşgul olacaksın. Namaz değil de, istiğfar, salavat-ı şerife, Delail-i Hayrat, Kur'an okuma ile meşgul olursun.

Sonra Cuma namazının adabından birisi de yıkanmak, bak. Anladık mı? Cenab-ı Peygamber aleyhissalatu vesselam efendimiz hazretleri buyuruyor; "bir insan Cuma günü erkenden yıkanacak olursa, abdestini alıp Camiye erkenden gelir de, kimseye eziyet etmezse, adım başına Cenab-ı Hak bir senelik ibadet ecri veriyor. Bu Cuma günü yıkanma büyük ibadettir. Kuvveti olan insan, hasta değilse, bilmem ne değilse, yıkanmalı. Bak deniz var burada, insan gidip batar, çıkarsa yıkanmış olur.

Sonra Cuma gününün adaplarından birisi de, Camiye gelirken güzel koku sürünmek. Sonra elbiselerinin güzellerinden birini giyeceksin. Paran varsa fukaralara yolda bir sadaka vereceksin. Beşaşetle(güler yüzle) Cumaya geleceksin. 

Not: Merhum Osman Efendi'nin sohbeti yarım kalmış. Böylece on adabın hepsi bu elimizdeki sohbette yoktu. Onun için geri kalan diğer edepleri İmam Gazali hazretlerinin İhya'sından hülasaten naklediyorum(Salih Okur)

-Camiye girerken cemaatin omuzlarından atlamamalı ve önlerinden geçmemelidir.

-Namaz kılanların önünden geçmemektir

-Birinci safı aramalıdır; çünkü birinci safın fazileti çok fazladır.

-İmam hutbeye çıkınca nafile namazı ve konuşmayı kesmelidir. Yalnızca müezzini ve hutbeyi dinlemekle meşgul olmalıdır.

-Diğer namazlar için zikrettiğimiz hususlara cum'a namazında da riayet etmelidir.

-(Eğer iş güç sahibi değilse) ikindi namazını kılıncaya kadar camiden ayrılmaması gerekir. (Aksi takdirde 'Namazı kılınca yeryüzüne dağılınız!' emrine imtisâl etmelidir.)

 

 

0 Yorumlar

Yorum yapın

Yorum yapmak için giriş yapın.